Οι εργαζόμενοι παραιτούνται σωρηδόν απ’ τις δουλειές τους προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών και ευκαιριών εργασίας. Για το λόγο αυτό, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εστιάσετε στην ευημερία αλλά και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων σας στην επιχείρηση σας.
Αν η ευημερία των εργαζομένων σας ήταν ήδη στις προτεραιότητες σας, καλό θα ήταν να βρείτε τρόπους αξιολόγησης των προσπαθειών σας για να κρίνετε αν ό,τι κάνετε έχει αποτέλεσμα. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε για να γνωρίσετε την αποτελεσματικότητα των πρακτικών ευεξίας στην επιχείρηση σας.
1. Τον ρυθμό αξιοποίησης των προγραμμάτων ευεξίας
Κάθε επιχείρηση ακολουθεί τη δική της στρατηγική σχετικά με την ευεξία των εργαζομένων της. Άλλοτε οι στρατηγικές αυτές έχουν επιτυχία, δηλαδή οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται θετικά, ενώ άλλες φορές δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση. Αυτός είναι και ίσως ο πιο απλός τρόπος για να κρίνετε αν οι πρακτικές ευεξίας που ακολουθεί η επιχείρηση σας είναι οι σωστές.
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εξακριβώσετε αριθμό των εργαζομένων που ενδιαφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τα προγράμματα ευεξίας που παρέχονται. Επιπλέον, για όσους δεν τα αξιοποίησαν, καλό θα ήταν να μάθετε τι ήταν αυτό που τους εμπόδισε.
2. Την γνώση και την επικοινωνία
Περίπου το 40% των εργαζομένων δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τι προσφέρει μια επιχείρηση για τη βελτίωση της ευεξίας τους. Με δεδομένα αυτό, πρέπει να δείτε τι γνωρίζουν και τι όχι οι εργαζόμενοι. Επίσης, να εξετάσετε νέους τρόπους επικοινωνίας αλλά και την ιδανική συχνότητα αυτής. Για την εξακρίβωση των παραπάνω, μπορείτε να μοιράσετε ερωτηματολόγια στους υπαλλήλους με στοχευμένες ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου.
3. Την ικανοποίηση των εργαζομένων
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις πως αισθάνεται ο άλλος είναι μέσω μιας ευθείας ερώτησης. Οπότε, στα ίδια ερωτηματολόγια με παραπάνω μπορείτε να συμπεριλάβετε ερωτήσεις που θα διευκρινίζουν τα επίπεδα του στρες, το φόρτο εργασίας, αλλά και την ικανοποίηση τους. Επίσης, για αυτούς που έχουν ήδη πρόσβαση στις προσφερόμενες υπηρεσίες ευεξίας, μπορεί να υπάρχει ερώτηση για την ικανοποίηση τους απ’ τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε μια πληρέστερη εικόνα σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων σας.
4. Το turnover των υπαλλήλων
Αν βρίσκεστε συνεχώς σε ένα καθεστώς αναζήτησης νέων υπαλλήλων επειδή οι εργαζόμενοι σας φεύγουν διαρκώς, ίσως θα έπρεπε να αναζητήσετε τους λόγους εντός της επιχείρησης σας. Το υψηλό turnover πολλές φορές δείχνει ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι ικανοποιημένοι με το εργασιακό καθεστώς και περιβάλλον μέσα στο οποίο δουλεύουν. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι οργανισμοί που ακολουθούν τις καλές πρακτικές σχετικά με την ευεξία των εργαζομένων έχουν 11% χαμηλότερο turnover από εκείνες που το wellbeing δεν αποτελεί προτεραιότητα τους.
Για να γνωρίζετε τους ακριβείς λόγους που οι εργαζόμενοι σας διαλέγουν να φύγουν από εσάς, καλό θα ήταν να μοιράζετε exit surveys κατά την αποχώρηση τους για να έχετε μια καλύτερη εικόνα σχετικά με τι φταίει.
5. Τις απουσίες από την εργασία
Η απουσία των υπαλλήλων από την εργασία τους για λόγους ψυχικής ή σωματικής υγείας δεν είναι κάτι καινούργιο. Κάθε μέρα απουσίας απ’ τη δουλειά, εκτός του ότι είναι ένδειξη πως κάποιος εργαζόμενος μας αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και να του ή της συμπαρασταθούμε, είναι επίσης κακό για την επιχείρηση. Κάθε εργαζόμενος είναι πολύτιμος και σημαντικό κομμάτι για την εύρυθμη λειτουργία ενός οργανισμού.
Με την λειτουργία προγραμμάτων ευεξίας για εργαζομένους μπορείτε να μειώσετε τέτοιου τύπου απουσίες, αφού βοηθάνε στην καλύτερη ψυχική υγεία των εργαζομένων σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε για να δείτε αν τα προγράμματα ευεξίας σας έχουν επιτυχία είναι να αρχίσετε να καταγράφετε τις απουσίες των εργαζομένων σας. Γνωρίζοντας τα στατιστικά αυτά μπορείτε να συγκρίνετε αν μειώθηκαν κατά τη διάρκεια που τρέχετε ένα πρόγραμμα ευεξίας εντός του οργανισμού σας.
6. Τα οικονομικά στοιχεία
Η απουσία των εργαζομένων μας που αναφέρθηκε παραπάνω σημαίνει χαμηλότερα κέρδη, και καλό θα ήταν να μην συνεχιστεί για πολύ. Αφού κάθε € που επενδύετε σε κάποιο πρόγραμμα ευεξίας των εργαζομένων καταγράφεται, μπορείτε να βρείτε και πόσα λεφτά εξοικονομείτε από ενδεχόμενη μείωση των απουσιών αυτών. Τέλος, μπορείτε να βρείτε και το πραγματικό κόστος των απουσιών στο budget της εταιρίας με τη παρακάτω φόρμουλα.
(Μέσος όρος εσόδων ανά εργαζόμενο x μέσος όρος ημερών ασθενείας) + (Μέσος μισθός x μέσος όρος ημερών ασθενείας) = Κόστος απουσίας
7. Τα δημογραφικά στοιχεία
Κάθε επιχείρηση οφείλει να γνωρίζει τα δημογραφικά στοιχεία των υπαλλήλων της είτε αυτά αφορούν την ηλικία, την καταγωγή, το φύλλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό κ.α. Για παράδειγμα, μπορεί να εντοπίσετε ότι υπάρχει κάποιο γλωσσικό εμπόδιο ή ότι τα προγράμματα σας απευθύνονται περισσότερο σε γυναίκες όταν οι γυναίκες αποτελούν τη μειοψηφία του οργανισμού σας.
Γνωρίζοντας τη ποικιλομορφία του οργανισμού σας μπορείτε να εντοπίσετε πιθανά εμπόδια για τη συμπερίληψη των εργαζομένων σε όλες τις προσπάθειας σας για την ευημερία τους, και να τις προσαρμόσετε κατάλληλα.
8. Το χρόνο εξυπηρέτησης
Πόσος χρόνος μεσολαβεί απ’ τη στιγμή που κάποιος εργαζόμενος ζητήσει κάτι για την προσωπική του ευημερία μέχρι και τη στιγμή που θα λάβει την βοήθεια αυτή; Ο χρόνος εξυπηρέτησης είναι ιδιαίτερα χρήσιμος ειδικά όταν πρόκειται για υπηρεσίες υποστήριξης της ψυχικής υγείας των εργαζομένων. Είναι σημαντικό να κρατήσετε τον χρόνο αυτό όσο το δυνατόν χαμηλότερα ώστε οι εργαζόμενοι να μην αισθάνονται «μόνοι» αλλά και να ξέρουν πως ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται.
Κλείνοντας
Για να βρείτε την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ευημερίας του οργανισμού θα πρέπει να στείλετε πολλά ερωτηματολόγια. Εκτός αυτών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακούτε τους εργαζομένους σας και να τους αντιμετωπίζετε με ενσυναίσθηση. Οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν απλά νούμερα, αλλά είναι άτομα με προβλήματα και ανάγκες που προκύπτουν απ’ την προσωπική ή την επαγγελματική τους ζωή. Γι’ αυτό, καλό είναι να κρατάτε έναν ανοικτό διάλογο μαζί τους ώστε να έχετε επίγνωση του τι συμβαίνει, ειδικά εντός εργασίας.
Μπορεί να σας τρομάζει η υιοθέτηση ενός προγράμματος ευημερίας των εργαζομένων λόγω του κόστους και της προσπάθειας που απαιτείται. Όμως, να είστε σίγουροι πως η επένδυση σε κάτι τέτοιο θα αυξήσει τα ποσοστά ικανοποίησης των εργαζομένων σας, ενώ μπορεί να σας εξοικονομήσει και χρήματα μακροπρόθεσμα.